Lyckade studiebesök för asylsökande och nyanlända kvinnor

18 April 2018

Lyckade studiebesök för asylsökande och nyanlända kvinnor

DoubleCup Trollhättan anordnade under våren flertalet studiebesök där asylsökande och nyanlända kvinnor haft möjlighet att se hur en svensk arbetsplats fungerar. Några av de verksamheter som deltagit är Scandic Swania, Nolato, Siemens och IUC Väst. Med spänning och hög förväntan har deltagarna haft möjlighet att gå på rundtur på verksamheterna, ställa frågor och nätverka. Det har varit en fantastisk upplevelse med många goda omdömen.

Studiebesök på IUC Väst
Under studiebesöken på IUC-Väst bjöds det på en varm och hemtrevlig känsla där tiden fort flög förbi. Efter en trevlig presentation av verksamheten och de olika områden de jobbar med, startade härliga diskussioner om allt ifrån kultur och mat till intressen och familj. Enligt Margareta Waern, VD på IUC Väst, var det bästa med studiebesöken den öppna diskussionen, många skratt och att träffa härliga kvinnor med ambitioner att starta upp nya liv i ett främmande land.

”Det har varit intressant att träffa kvinnor från andra länder och höra deras syn på Sverige och skillnader gentemot deras länder.”

- Margareta Waern, VD på IUC Väst

 

Stort engagemang från Nolato Cerbo, Scandic Swania och Siemens
Det har funnits en stark vilja till engagemang från samtliga värdar för den första omgångens studiebesök. Vid besöket på Nolato Cerbo bjöd Camilla Magnusson på en trevlig guidad tur mellan maskiner och produkter och där besöket avslutades med en kopp kaffe tillsammans. På Scandic Swania var Charlotta Sandblom, Anna Hugo och Christine Sundström fantastiska värdar som visade hela hotellet med exempelvis vad som ingår i att jobba som receptionist, i kök eller som städare. På Simens hade kvinnorna möjlighet att träffa Ing-Marie Wall och Jessica Schonenberg där det skedde ett stort erfarenhetsutbyte med mycket skratt och stort engagemang.

Första steget till ett kvinnonätverk
De första studiebesöken för i år är nu avklarade och har lagt grunden för ett kvinnonätverk av näringslivsrepresentanter, asylsökande och nyanlända. Insatsen har varit ett uppskattat första steg för integrationen och visar vilken stark vilja det finns att hjälpa till i det lokala näringslivet. Under året kommer fler arbetsplatser träffa asylsökande och nyanlända i Trollhättan. Kanske är det just din arbetsplats som vill vara med i DoubleCup framöver?